Thursday, 13 September 2012

perfume tiruan and original .

asalamualaikum . . berjumpa lagi . . ary nie ta nak cter pasal aku . nak kongsi ilmu an korg . actually , benda ni aku terbaca kat laman blog someone ni . so, aku kongsikan lah ilmu nie an korg . supaya tak tertipu lg klau bli mnyak wangi tu . . kan?? . hih. oke...Tips untuk membezakan perfume tiruan and original. firstly... 1. Ambil botol perfume 2. Terbalikkan botol itu (Turn the bottle upside down) 3. Goncang laju-laju (Shake it) 4. Nanti akan keluar buih (Bubble will appear) 5. Apabila buih sudah keluar, lihat pula masa yang diambil untuk buih tersebut hilang. Hypothesis : Semakin cepat buih hilang daripada pandangan mata anda, semakin tiruan perfume itu. Penjelasan : Buih cepat hilang kerana ratio kandungan solute dan solution di dalam perfume itu adalah sangat berbeza. Dalam erti kata lain, perfume itu banyak di campur air. Kerana itu, ia dipanggil tiruan kerana ia cair dan tidak tahan lama. Jikalau perfume original, buihnya mengambil masa yang agak lama untuk hilang kerana ratio kandungan solute dan solutionnya tidak jauh berbeda (pekat). Untuk melihat perbezaan yang ketara, sila bandingkan buih perfume RM35 dengan perfume RM260. Then you got what I mean. Selain itu, anda harus membandingkan perfume dengan perfume (EDP). Bukan perfume dengan Eau de Toilette (EDT) mahupun Body Mist. Ini kerana setiap satunya mempunyai concentration value yang berbeza. habis sudah membebel . untuk tips y lain2 . jgn lupa follow blog aku tau . sayang korang ! hihi . oke baibye...

No comments:

Post a Comment